Pc of Mac? Een Mac kopen of niet?

Pc of Mac? Een Mac kopen of niet?

Je twijfelt, ga ik nu een PC of Mac kopen? Wat zijn de voor en nadelen van een Mac? Wel, dat is eigenlijk hetzelfde als mij vragen wat er het lekkerste is, speculoospasta of chocopasta? Je kan er mee lachen maar toch is het zo, het is een strikt persoonlijk keuze. Ik kan je nu vertellen waarom ik speculoospasta prefereer en je overtuigen die ook te eten, terwijl achteraf kan blijken dat jij die totaal niet lust.

Toch kan ik je mijn verhaal vertellen en je mijn argumenten geven waarom ik heb gekozen in 2011 over te stappen naar een iMac en dat na 16 jaar werken met Windows PC’s. Toen ik overschakelde stelde ik me ook de vraag, ga ik nu een Mac kopen of niet? Ik overtuigde mezelf om het erop te wagen, ik hield een Windows PC als backup langs de kant en had al naarstig opzoekwerk gedaan om te weten hoe ik Windows op een Mac kon installeren.

Mijn persoonlijke ervaring

Mac kopen of niet?Ik heb in mijn leven wel 10tallen computers gekocht en het mag eigenaardig klinken, maar de dag dat ik mijn eerste Mac kocht kan ik me nog levendig herinneren. Met de nodige  terughoudendheid kwam ik thuis met de grote doos van mijn 21,5 inch iMac. Na het uitpakken van de zeer zorgvuldig ingepakte iMac en het aansluiten ervan, wat trouwens al verbazend eenvoudig was in vergelijking met klassieke PC’s, duwde ik op de power knop, die seconde, dat moment, veranderde mijn gehele computer ervaring die ik tot dan had.

Werken met een Mac is simpel

De bekende “BONG” weerklonk door de kamer, die BONG vervangt bij Mac’s de piep die je hoort bij PC’s. Een filmpje startte om mijn te verwelkomen in macOS, ik kreeg een scherm die me enkele instellingen liet doen en het bureaublad opende, ik kon starten. En nu begint de miserie dacht ik bij mezelf, ik heb een netwerkprinter op Wifi met scanner en fax, toppunt ik heb zelfs geen CD speler om die te installeren, wat nu?

Ik ging naar systeemvoorkeuren en zie een printer staan, ik klik er op en kan er enkel op een “+” klikken. Ik klik op die “+” en er komt op het scherm “een ogenblik aub”. Kort erna zie ik een venster met daarin de printer in mijn netwerk afgebeeld: “Is dit de printer en scanner die u wenst te installeren” ik klik op “ja”. “Printer en Scanner geïnstalleerd” Dit is onmogelijk dacht ik. Ik was verbolgen, die printer kan onmogelijk werken, laat staan de scanner. En toch, alles werkte, zonder problemen, op mijn Windows PC duurde dit op zijn minst een 10tal minuten, zoeken in het netwerk naar je printer niet inbegrepen. En geloof me, werkelijk alles is zo simpel op een Mac.

Gebruiksgemak op een Mac

MacOS, het besturingssysteem van een iMac, MacBook Pro, MacBook Air of iMac Pro staat gekend om zijn gebruiksgemak. Al wordt het weggelachen door fervente Windows gebruikers (dat ik ook was), tochiMac kopen gebruiksgemak is het zo. Bovenstaande eigen ervaring staaft dit ook en staat in mijn geheugen gegrift. Apple lijkt er wel alles aan te doen om die eerste Mac ervaring onvergetelijk te maken. Van begin tot einde van de installatie van mijn iMac stond ik versteld van de eenvoud en het gebruiksgemak. Ook de betrouwbaarheid is een troef, diezelfde iMac die ik kocht in 2011 gebruik ik nu nog steeds dagelijks, hij is nu nog steeds even snel als toen, even betrouwbaar en start even snel op, wordt niet warmer dan toen en doet zijn werk nog altijd even geruisloos.

Veiligheid van macOS

Daarnaast is er de veiligheid, ja inderdaad, het is er uit, tegenstanders horen het niet graag en zullen me de grond inboren, maar mijn Mac is veilig. 100% veilig? NEEN! Maar wel voor 75% en dat zonder virusscanner die mijn computer hopeloos vertraagt. Dus beste critici? Hoe veilig is jullie computer zonder virusscanner? Juist ja…. Natuurlijk zijn we niet helemaal veilig, ook hier geld de regel, gebruik je gezond verstand en je komt zelden in de problemen.

Voor en nadelen van een Mac

Maar goed, naar de kern van de zaak, zijn er nu echt alleen maar goede punten? En zijn er geen minpunten? Tuurlijk zijn er minpunten, we sommen alles eens op.

Pluspunten van de Mac

 • Een Mac is echt plug and play, een Mac werkt echt recht uit de doos. Geen productcodes ingeven, geen ellenlange installaties, stopcontact in en werken maar!
 • Eenvoud, zo eenvoudig is het, simpel, een Mac is eenvoudig in gebruik. Ervaar het en je zal terugkomen en zeggen, inderdaad, het is te eenvoudig voor woorden.
 • Je Mac wordt je geleverd met heel wat handige programma’s, geen dure programma’s die je nog moet kopen, pages, numbers, keynote, je krijgt het allemaal.
 • Die programma’s zijn echt gratis trouwens, 30 dagen op proef bestaat niet, echt gratis dus.
 • De Mac App Store, heb je een iPhone of iPad dan ken je de App Store wel. Die is er ook voor Mac’s met duizenden handige programma’s en tools!
 • Die programma’s en tools uit de Mac App Store werken ook echt trouwens, echt waar, je moet niet vrezen dat ze niet werken, en ze zijn zeker virusvrij, Apple controleert die allemaal.
 • Bovenstaande bevestigd volgende stelling: je werkt in een veilige omgeving.
 • Van veiligheid gesproken, Time Machine neemt automatisch op de achtergrond back-up’s, je merkt daar helemaal niets van! (In combinatie met een externe of netwerk harde schijf)
 • Snel, SUPERSNEL zelfs, mijn Retina MacBook Pro uit 2012 start op in 15 seconden. Hoe snel start die PC van 3 jaar oud op?
 • Hoge verkoopwaarde, een Mac van 2 jaar oud kan je nog aan een mooie prijs doorverkopen, zoek maar even de prijs op van tweedehandstoestelen.
 • De batterij van een MacBook (Pro of Air) gaat héél lang mee. De batterij van mijn 2 jaar oude Retina MacBook Pro gaat 6 uur lang mee. Bij een nieuwe MacBook Air loopt dat op tot zelfs 12 uur!

 

Minpunten van een Mac

 • Laten we beginnen met het grootste nadeel, de prijs, een Mac is duur, al helpen we je natuurlijk wel met deze site de beste deals te vinden.
 • Reparaties kosten geld! Hoewel ze zeer betrouwbaar zijn als er iets stuk is kan je het meestal niet zelf herstellen.
 • Opwaarderen is zo goed als onmogelijk. Toch niet voor een leek, op de 27 inch iMac en de Mac Pro kan je echter wel zelf nog RAM geheugen toevoegen
 • Windows programma’s werken NIET op een Mac of beter gezegd met het besturingssysteem van de Mac macOS. Met Bootcamp kan je trouwens makkelijk Windows installeren op een Mac
 • Soms kan het wel even duren voor minder populaire hardware correct werkt, zoals sommige Belgische e-Id kaartlezers
 • Oude hardware wordt vaak niet meer ondersteund, dit is echter zeer zelden.

 

Mac kopen of niet en tegen welke prijs?

Het is en het blijft wel een persoonlijke keuze die je moet maken, mijn eerste iMac veranderde mijn digitale leven in 2011. Mede dankzij mijn eerste iMac begon ik met het maken van website’s en ontdekte ik een nieuwe creatieve kant. Maar ze zijn prijzig, en juist om die reden ben ik gestart met prijzen vergelijken. Of je nu een iMac wilt kopen of een MacBook Pro, vergelijk eerst de prijzen, het loont de moeite.

 

Wacht, je mist aanbiedingen! Vergelijk voor je vertrekt.


Door te vergelijken bij alle aanbieders kan je veel besparen.

 

Apple is onze passie, met MacKopen.be proberen we onze passie voor Apple te delen. Apple is prijzig, net daarom is MacKopen opgericht. Daarnaast zorgen we er graag voor dat je elk jaar je nieuwe iPhone of andere Apple toestellen zo snel mogelijk hebt na de lancering, zonder meerkost :-)

1 Comment
 1. Dit klinkt bekend in de oren :) echter mijn eerste toestel was een ipad (2de versie, 2011)
  Als voormalig windows gebruikers in hart en nieren, wist ik de eerste dag geen raad met dit toestel. “Waár is het file systeem?” … Efin, na een paar uur opleiding door buurman, begon ik de werkwijze van Apple door te hebben.
  Zelfs zo goed, want later dat jaar heb ik mijn eerste imac gekocht… Ondertussen (2016) zit ik (en het gezin) volop in het apple ecosysteem … ! ;)

Leave a reply

MacKopen.be
Logo