Een Mac kopen duur? Niet helemaal!

Een Mac kopen duur? Niet helemaal!

Het is een vaak gehoord argument, een Apple computer kopen is duur. of het nu een iMac is of een MacBook Pro ze kosten best een aardige duit. Maar als je alles bij elkaar neemt is een Mac niet zo duur, goedkoop is een Mac zeker niet maar hij is eigenlijk niet zo duur als je zou denken.

Ok, we winden er geen doekjes om, een Mac is gewoon duur in de aankoop, als men enkel de prijzen erbij neemt betaal je anno 2016 voor de goedkoopste iMac 1279 € voor een computer die niet echt super is uitgerust. Dat is inderdaad een smak geld, kijk je naar de grotere 27 inch modellen dan zit al gauw aan 2129 euro. En toch vallen die prijzen mee, we leggen het uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Meer technologie dan je zou denken

27 inch iMacVooreerst het design, je betaald natuurlijk ook mee voor het design, je krijgt voor je geld een van de mooiste computers die er op de markt beschikbaar zijn. Het besturingsysteem krijg je bij je Mac, voor het leven, alle updates zijn gratis en nooit zal je nog moeten betalen voor een nieuwe versie van het besturingssysteem OS X. Daarnaast krijg je bij Mac ook een gans pakket Apps (programma’s) zoals Pages (te vergelijken met Word), Keynote (PowerPoint maar dan beter) en Numbers (Excel). Verder krijg je ook nog iMovie om video te bewerken en GarageBand om zelf muziek te maken.

Qua hardware zal je bijna altijd goedkopere alternatieven vinden, toch is dit ook niet helemaal waar. Waar je bij de goedkoopste iMac vooral betaald voor het design en het besturingssysteem ga je bij de duurdere Macs meer waar voor je geld krijgen qua technologie. Kijk maar een naar de 27 inch iMac (vanaf 2129€) , je krijgt een uniek 5K scherm, 5x de resolutie van een Full HD TV scherm! Als je een gelijkaardig scherm bij Apple besteld betaal je zo een 1399€ enkel en alleen voor het scherm zonder computer dus. Dat relativeert voor een stuk de dure prijs uiteraard.

Maar er is meer

Er is meer dan de louter aankoopprijs. Ten eerste maak je je iMac of MacBook Pro zo duur als je zelf wilt, je kan iMac prijzen vergelijken of MacBook Pro prijzen vergelijken op onze site en zo honderden euro’s besparen. Bij de 27 inch iMac kan je ook de prijs drukken door achteraf zelf RAM geheugen te kopen, ikzelf heb zo bij de aankoop van mijn nieuwe 27 inch iMac een hoop geld bespaard.

En nu het belangrijkste, een Mac is een goede investering. Jawel, een Mac behoudt heel goed zijn waarde en heeft een grote herverkoopwaarde. Ikzelf was in het bezit van een 21,5 inch iMac die ik op 1 augustus 2011 kocht voor 1149 €, precies 5 jaar later heb ik deze doorverkocht op tweedehands.be voor € 650! Dat is dus meer dan de helft van de aankoopwaarde 5 jaar geleden! Geen enkel ander computermerk doet je dit na.

De prijs van een iMac verlagen

Zoals eerder gezegd ben ik overgegaan tot de aankoop van een 27 inch iMac. Door goed de prijzen te vergelijken en door een zo goed mogelijke aankoop te doen heb ik een hoop geld bespaard. Een voorbeeld!

Prijs Apple

iMac 27 inch 3,3Ghz (model MK482FN/A)

Mijn aankoopprijs

iMac 27 inch 3,3Ghz (model MK482FN/A)

Basis prijs: € 2629 Prijs MediaMarkt op 29/7/2016: € 2475
+ 16 Gb RAM: € 240
Overname RAM iMac 27 inch: € 50
Overname oude iMac prijs Apple: € 131 Overname oude iMac tweedehands.be: € 650
Totaal prijs: € 2738 Totaal prijs: € 1888

De basis prijs

spreekt voor zich, alhoewel ik de iMac 27 inch 3,3Ghz (model MK482FN/A) goedkoper zou kunnen kopen, was MediaMarkt voor mij de beste keuze. snelle levering, snelle beschikbaarheid, fysieke winkel bij problemen enz.  Hier kan je dus met wat geluk een groot voordeel doen, in mijn geval zo een € 154.

Extra RAM.

Alhoewel de 27 inch iMac reeds 8 Gb ram meekrijgt zou ik toch aanraden voor de meer intensievere gebruikers er minsten 8 Gb bij te doen, 16 Gb in totaal dus. Je kan dit bij Apple doen, maar dan kost het je wel € 240. In een 27 inch iMac kan je dit gelukkig nog zelf doen. Ik besloot bij CentralPoint 16 Gb RAM geheugen te kopen aan een snelheid van 2133 MHz (standaard bij Apple is de snelheid slechts 1867 MHz) van het merk Kingston. Een prijsverschil van: € 127

Overname RAM. 

Voor mijn persoonlijk gebruik is 16 GB voldoende, de geïnstalleerde geheugen latjes van Apple gingen er dus uit en de nieuwe er in. Ik besloot de oude te verkopen op tweedehands.be en kreeg er zo een 50€ voor. Handig, zo bespaarde ik dus wat extra op mijn aankoop.

Overname oude iMac

Voor de Overname van je oude iMac heb je twee optie’s, of je verkoopt hem aan Apple die je dan het geld stort op je rekening. Of je verkoopt particulier via tweedehands.be of Kapaza. Voor mijn 5 jaar oude iMac kreeg ik € 650 wat de gangbare prijs is voor dergelijk model.

Besluit

Ik betaalde dus in totaal € 1888 voor mijn nieuwe 27 inch iMac. Bij Apple zou de iMac mij € 2738 gekost hebben, een besparing van maar liefst € 850! Kijken we even verder en bekijken we de prijs van een 5K scherm bij Apple. Dan zien we dat het scherm € 1399 kost! Trek nu eens de prijs van een 5K scherm af van mijn aankoopprijs dan kom je aan een prijs van € 489 voor de computer.

Wel ik wens je veel succes met het zoeken naar een computer voor die prijs met dezelfde specificaties. Met bovendien een herverkoopwaarde binnen 5 jaar die waarschijnlijk de helft van de aankoopprijs bij Apple zal zijn dus +/- € 1300. Een Mac kopen is inderdaad duur, maar je krijgt er heel wat voor terug. Een verbluffend scherm, een hoge herverkoopwaarde en héél, héél wat gebruiksgemak.

Wacht, je mist aanbiedingen! Vergelijk voor je vertrekt.


Door te vergelijken bij alle aanbieders kan je veel besparen.

 

Apple is onze passie, met MacKopen.be proberen we onze passie voor Apple te delen. Apple is prijzig, net daarom is MacKopen opgericht. Daarnaast zorgen we er graag voor dat je elk jaar je nieuwe iPhone of andere Apple toestellen zo snel mogelijk hebt na de lancering, zonder meerkost :-)

Geen reacties

Leave a reply

MacKopen.be
Logo